Hemsidor

Hjälp på vägen med att välja rätt webbhotell för din hemsida

Om du vill lägga upp din hemsida på Internet så att andra kan se och använda den bör du checka in på ett webbhotell. På webbhotellet placeras hemsidan i sin helhet och ditt domännamn (www.hemsida.se), e-post och eventuellt även andra tjänster kan också finnas på ett och samma webbhotell. Har du ditt domännamn, e-post och hemsida hos olika leverantörer så går det givetvis att sammankoppla ändå. Det är dock alltid fördelaktigt att centralisera verksamheten så långt som möjligt. Det gör det enklare t ex med fakturabetalning och med support.

Sedan slipper du såklart också peka de olika tjänsternas IP-adresser till varandra så att allt ska hitta rätt och helt enkelt fungera. En centraliserad lösning (endast ett webbhotell all inclusive/leverantör) funkar oftast (det ska!) utan ytterligare konfiguration från start.

Att välja webbhotell

Att välja webbhotell riskerar tas för givet. Din hemsidas prestanda (snabbhet), i synnerhet WordPress, kan påverkas väldigt mycket av vilken hosting (svenska: värd, dvs webbhotellet) som stödjer sidan. En felkonfigurerad server gör mer skada än du kanske tror. Att välja ett webbhotell som inte uppfyller de krav som din hemsida och trafiken till hemsidan kommer innebära kan därför ha allvarliga konsekvenser inte minst på användarupplevelsen.

Jag personligen anser att det inte finns särskilt många anledningar att välja en svensk leverantör. Främst p.g.a. prissättningen och funktionaliteten som erbjuds. Den största anledningen till att välja ett svenskt webbhotell bör väl rimligtvis vara om man bestämt önskar ha allt på svenska. Svensk support kan såklart underlätta. Samtidigt finns det inget ont i engelsk support som håller minst lika god kvalitet så länge du behärskar språket givetvis.

Jo förresten…

Strategamedia.se ligger på ett svenskt webbhotell. När det beslutet togs var jag förvisso inte med i bilden ännu. Lyckligtvis har vi ett problemfritt webbhotell med mycket bra support, om än en del funktioner kan saknas emellanåt. Känner du dig felplacerad? Det går alltid att flytta och byta webbhotell.

Webbhotellen du absolut ska undvika

Undvik alla konstellationer av webbhotell som kommer från eller har samröre med Endurance International Group (EIG). Detta är ett konglomerat av uppköpta webbhotell kända för ha tagit över dussintals med webbhotell över åren. Medan det säkert finns några som är bra så är många av webbhotellen under EIG kända för att överbelasta sina servrar med sajter som spiller över och genererar dålig prestanda för användarna. Alltså inte en risk värd att ta eller rekommendera.

Det finns en mängd webbhotell under EIG, bland annat de populära BlueHost och HostGator. För att få mer specifika listor så är det lika bra att Googla efter ”EIG lists” så kan du verifiera att du inte råkat välja ett av dessa.

Ett par svenska guldkorn

Du kanske vill ha ett svenskt (eller svensk-talande åtminstone) webbhotell ändå, förståeligt trots allt. Det är ofta en starka känsla av trygghet på hemmaplan. Här har jag egentligen efter en hel del erfarenheter tre starka rekommendationer att göra, utan inbördes ordning. Tanken är egentligen inte att detta ska vara ett recensionsinlägg så kommer hålla tillbaka på specifikationer och mer djupgående analys så gott det går och fatta mig kort.

Loopia AB
Det är faktiskt olyckligt att de åkt på så många negativa recensioner på Google. Min uppfattning efter att ha hanterat ett 20-tal hemsidor över flera års tid nu är helt tvärtom. Supporten är högst tillgänglig och hjälpsam. Här ligger vår hemsida idag och även våra många subdomäner, e-poster och annat. Loopia är bra.

Oderland Webbhotell AB
Varje gång en kund säger att de har Oderland så blir man nästan varm i kroppen. Detta är ett suveränt hotell av många anledningar som ger en stor frihet för den som är lite mer avancerad i sitt användande. Oderland är bra.

Inleed
Suverän support, enkelt att få gratis SSL, bra priser. Härlig kontrollpanel med mycket frihet… Inleed är bra.

Ska passa på att säga att jag tyvärr inte får betalt av dessa företag för att dela denna credd, det är alltså inte ett sponsrat samarbete. Helt och hållet baserat på mina egna erfarenheter över flera års användande på olika nivåer – gäller inlägget i stort.

Några webbhotell att undvika

Mina erfarenheter här är bara överlag sämre, tyvärr. Det finns bra delar och vissa uppskattade funktioner som kan saknas på andra ställen men samtidigt står det mellan flera val så lär inte detta bli förstahandsalternativet.

One.com
Tråkiga begränsningar som inte tillåts ändras, överlag mindre kontroll för mer avancerade användare. Svarstiderna för support kan vara ganska långa, priserna har en tendens att justeras. Gillar kontrollpanelen och att ha en sida där är faktiskt inte katastrofalt på något sätt, men det finns bättre vägar att gå.

Får fylla på efterhand. Ingen lista man blir populär från direkt.

Webbhotell du egentligen vill ha (Obs – avancerad sektion, be din mediebyrå om hjälp)

Pratar vi WordPress så vill du ha managed/dedikerad WordPress-hosting. Det är tveklöst det bästa alternativet där du kan räkna med bra, välkonfigurerade servrar och allt av intresse inom cachning. Genom den typen av kvalitetshosting specifikt framtagen för WordPress-användare så kommer du få bättre inladdningshastigheter och mycket annat. Priset är inte nödvändigtvis jätteannorlunda från ett vanligt webbhotell på hemmaplan, men det är det såklart värt.

För managed WP hosting rekommenderas WP Engine (bäst i test) eller Siteground (1/3 av priset, snarlikt WP Engine med vissa minimala skillnader i t ex inladdning).

För egentligen all övrig hosting av hemsidor vill du använda dig av tjänster såsom Google Cloud eller Digital Ocean. Där får du stabil och säker hosting som anpassar sig efter dina behov. Summan du betalar för tjänsten är beroende av hur mycket trafik du tar emot, d.v.s ”pay per use”. Ser vi till Google Cloud så får du högpresterande servrar som funkar lika bra oavsett var i världen du får trafik. De skalar upp och ner beroende på användning. Detta i sin tur generar god prestanda och levererar ditt innehåll optimalt.

Fördelar och paketering

Min standardlösning på Digital Ocean är att köra Droplets (som det kallas). Till det köper jag till tjänsten Volumes som prissätts beroende på ditt behov av minne (extremt låga priser). I din volym kan du exempelvis ladda upp alla bilder på hemsidan så att de laddas in separat och således snabbar upp din hemsida. Topphosting från $5 är inte dåligt, koppla dessutom på CloudFlare, använd CDN (content-delivery-network) och så har du en riktig rymdraket till hemsida. I stil med https://www.huffingtonpost.com vars hastighet alltid imponerat. För att uppnå detta så givetvis kan det bli en ganska så teknisk bakomliggande process för att få alla bitar på rätt plats.

Priser DigitalOcean
Google Webbhotell

Oavsett var i världen du får trafik ifrån så behöver du inte oroa dig över att inladdningarna kommer vara dåliga. Det är risken med statiska/lokala servrar som du använder idag. Sedan finns det såklart en rad andra fördelar som du kan läsa mer om på länkarna. Var noggrann med att utvärdera exakt vilket behov du har när det kommer till webbhotell. Undvik att överdriva kapaciteten, det är bättre att uppgradera efterhand.

Nu är klockan 00.26 och jag börjar bli osäker på vad detta inlägget har handlat om. Hoppas att du tyckte om det och kanske lärde dig något nytt som du själv kan använda eller hjälpa dina kunder använda.

Andreas Hallberg

Andreas Hallberg

Har en bakgrund inom IT, SEO, marknadsföring och försäljning. Jobbar på Stratega Media AB sedan 2016.

Lämna en kommentar