Skip to main content

10 tips för dig att lyckas med ditt Instagramkonto

1. Ta snygga foton

Detta är nästan det viktigaste. Bilden är det första som följaren ser. Redan första anblicken är avgörande för att bilden ska vara intressant eller inte. Om du lägger upp intressanta, inspirerande och snygga foton lockar du användare till att följa dig. Bilder på solnedgångar, moln, regnbågar, flygplansvingar inifrån kabinen, bilder på dina fötter på stränder och suddiga selfies. Enda undantaget för dessa bilder är i så fall om du har nåt riktigt bra att berätta om bilden.

2. Skriv gärna en rolig eller intressant text om bilden

När du publicerar ett foto kan du lägga till en bildtext. Passa på och skriv något kul och annorlunda. Du förstärker bilden med en bra text och gör det ännu mer intressant och uppmanar följare att kommentera. Använd även beskrivningen för att lägga in relevanta hashtaggar och för att tagga andra Instagrammare som är med i bilden eller har med den att göra.

3. Använd hashtaggar

Instagram använder sig precis som Twitter och numera Facebook av hashtaggar. Det är en slags beskrivning/kategori som börjar med ett #-tecken. Det finns gott om populära hashtaggar. När du klickar på en tagg så kommer du till en sida som listar alla de senaste bilderna med just denna tagg. Lägg lite tid på att leta upp hashtaggar som passar till din bild.
Taggar används för att ytterligare beskriva bilden eller för att koppla den till andra bilder med samma taggar. Använd inte för många hashtaggar och inte sådana som är irrelevanta. Håll dig till max 10 st

4. Kontinuitet!

Låt ditt instagrammande bli en rutin genom att helst posta minst en gång om dagen. Lär dina följare att du är aktiv och postar ofta. Men det inte meningen att du ska posta hur många bilder som helst och posta inte en massa bilder på en gång, utan sprid ut det under dagen. Morgon och efter arbetstid, sägs vara de bästa tiderna.

5. Gör något kul och annorlunda

Att ta snygga fotografier är som sagt väsentligt, men motivet du fotograferar är viktigare. Det är inte fusk att skapa ditt motiv genom att placera ut personer och objekt på ett kul och annorlunda sätt. Något en hel del gör är att försöka hitta sin egen nisch av motiv.

6. Instagram är socialt – agera så som du vill bli bemött!

Tyvärr är det många som använder Instagram bara för att posta bilder. Men precis som alla andra sociala nätverk, behöver du delta genom att svara på kommentarer, kommentera andras foton och tryck på gilla-knappen om du tycker om inlägget.

7. Geotagga dina foton på ”kända” ställen

När du ska publicera dina foton på Instagram har du möjlighet att geotagga bilden. Det innebär att det läggs till en liten text om var du befinner dig. Tryck på namnge plats, så visas en lista med närliggande platser. Det har blivit mer vanligt att söka på plaster för att få inspiration.

8. Anslut till andra nätverk

När du publicerar en bild kan du välja om du även vill posta den till andra nätverk som t.ex. Facebook, Twitter, Tumblr och Flickr. Du behöver inte posta alla dina bilder till alla andra nätverk du är ansluten till, men om du tycker att det passar, utnyttja den här funktionen.

9. Skapa snygga kollage av flera bilder

Kollage är bilder som består av flera foton, ofta med ramar och kanske en text. Det ser rätt proffsigt ut men det är inte svårt att göra. Det finns faktiskt en uppsjö av appar som hjälper dig att göra kollage. Sök bara på det i respektive appstore, beroende på vilken mobil du har.
Det finns även bra appar för att lägga in fina texter och symboler på foton.

10. Använd andra kamera-appar

Du behöver inte använda Instagrams inbyggda kamera. När du startar kameran i Instagram-appen kan du trycka på bilden till vänster om avtryckaren. Då kommer du till ditt fotoalbum, där du kan plocka valfri bild. Det här betyder att du kan använda vilken kamera-applikation du vill. KitKam är ett bra alternativ till iOS.