Säkerhet har alltid varit en högt prioriterad fråga inom Google. Dem är fast beslutade att göra Internet säkrare, och hålla rent bland sökresultaten. Ett sätt att göra det på är genom att ytterligare uppmuntra webbsidor till att använda SSL.
SSL-certifikat används på hemsidor för att kryptera data (information) som sänds så att ingen utomstående ska kunna ta del av eller manipulera informationen. SSL är ingen nyhet på något sätt, men tidigare har det bara varit aktuellt för e-handel och hemsidor som hanterar känsliga uppgifter.
SSL för en säker hemsida
Sedan en tid tillbaka blev det känt att Google indirekt vill forcera alla typer av hemsidor till att nyttja SSL. Med all rätt kan jag tycka, eftersom att det skyddar framförallt uppgifter som skickas från användaren.
Det är enkelt att se om en hemsida använder sig av SSL. Allt du behöver göra är att kolla uppe i sökfältet om det står http:// före domänen. I exempelvis Safari på iOS kännetecknas SSL av ett stängt hänglås uppe uppe i sökfältet. I webbläsare så som Google Chrome står det även ”Säker”, precis som i bilden nedan.
För de sajter som saknar SSL ser det oftast ut som nedan. Enbart www eller http:// och en inforuta.
Trycker man på i:et så kommer en ruta upp som förklarar att sidan är osäker.
Skillnaden när den nya ändringen tar plats är att det direkt kan stå ”Osäker” uppe i sökfältet för de webbsidor som saknar SSL. Detta kan i sin tur leda till att potentiella kunder lämnar din hemsida för att istället söka efter en säker hemsida där de är bekväma med att dela personliga uppgifter.
Användarna påverkas
Enligt information från Bluecorona drar sig hela 84% av användarna från att genomföra ett köp om det visar sig att det sker över en osäker anslutning. Helt vanliga kontaktformulär, nyhetsbrev och andra konverteringar kommer påverkas ytterligare negativt på de webbsidor som saknar säker anslutning.
Det hårdare direktiven vad gäller SSL bottnar även i att en väldigt stor andel av Internetanvändarna känner att nuvarande lagar inte är tillräckliga för att skydda dem. Hela 68% (2013).
Från och med när bör jag ha SSL?
Just nu pågår en slags ”väntefas” där webbadministratörer ges chansen att installera ett SSL-certifikat innan ändringen tar plats. Vi vet inte exakt när ändringen träder i kraft, men det ryktas om att sajter utan SSL kommer framställas som osäkra i början på sommaren 2018. Du bör oavsett inte vänta med installationen.
Installera SSL
Även om SSL innebär en extra kostnad så medför det också fördelar utöver ökad säkerhet. Google gick ut redan 2014 med att SSL bidrar till högre rang för sidor i sökresultaten. Med andra ord är det en viktig SEO-åtgärd.
Saknar din hemsida SSL-certifikat? Hör med ditt webbhotell eller din webbadministratör. Oftast erbjuder webbhotellet SSL för en låg kostnad, däremot är installationen upp till dig att genomföra.